Witamina C

Witamina C

Witamina C Źródła, działanie i dawkowanie.

Witamina C ( kwas askorbinowy)


Witamina C jest witamina egzogenną, czyli taką, której sami nie wytwarzamy. W przeciwieństwie do innych zwierząt, które wytwarzają ją w wątrobie z glukozy, ludzie muszą dostarczać tą niezbędną do życia witaminę z pokarmem. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie.


Występuje ona w wielu produktach, największe stężenie jest w:

  • acerola

  • dzika róża

  • cytrusy

  • papryka

  • kiwi.


Działanie kwasu askorbinowego:

  • przeciwutleniacz

  • wspomaga syntezę kolagenu, l-karnityny

  • aktywator enzymów

  • działanie cytotoksyczne na komórki nowotworowe

  • stymuluje regeneracje tkanek i przyspiesza gojenie ran

  • wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne

  • wspomaga układ odpornościowy

- stymuluje produkcję krwinek białych (limfocytów)

- reguluje proces pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty


Środki ostrożności.

- Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza. Pacjenci suplementujący dodatkowo ten minerał powinni uważać przy przyjmowaniu wyższych dawek witaminy C.

- Witamina C, szczególnie przyjmowana w dużych dawkach, może powodować powstawanie kamieni nerkowych.

ostatnia zmiana: 21.05.2024 15:34:48