Witamina C Źródła, działanie i dawkowanie.
Witamina C ( kwas askorbinowy)
Witamina C jest witamina egzogenną, czyli taką, której sami nie wytwarzamy. W przeciwieństwie do innych zwierząt, które wytwarzają ją w wątrobie z glukozy, ludzie muszą dostarczać tą niezbędną do życia witaminę z pokarmem. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie.
Występuje ona w wielu produktach, największe stężenie jest w:
acerola
dzika róża
cytrusy
papryka
kiwi.
Działanie kwasu askorbinowego:
przeciwutleniacz
wspomaga syntezę kolagenu, l-karnityny
aktywator enzymów
działanie cytotoksyczne na komórki nowotworowe
stymuluje regeneracje tkanek i przyspiesza gojenie ran
wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne
wspomaga układ odpornościowy
- stymuluje produkcję krwinek białych (limfocytów)
- reguluje proces pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty
Środki ostrożności.
- Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza. Pacjenci suplementujący dodatkowo ten minerał powinni uważać przy przyjmowaniu wyższych dawek witaminy C.
- Witamina C, szczególnie przyjmowana w dużych dawkach, może powodować powstawanie kamieni nerkowych.
ostatnia zmiana: 21.05.2024 15:34:48