Jak wzmocnić odporność?

Jak wzmocnić odporność?

Okres jesienno-zimowy to okres większego ryzyka infekcji. Warto w tym czasie wzmocnić swoją odporność.

Jak wzmocnić odporność naszego organizmu?

Okres jesienno-zimowy charakteryzuje się zwiększonym ryzykiem zachorowania. Łatwo można się przeziębić lub zarazić się jakąś bakterią lub wirusem. Aby nie zachorować i ustrzec się przed infekcją, dobrze jest dodatkowo wzmocnić odporność organizmu. Jest kilka prostych sposobów na zabezpieczenie się.

*Witamina C

Jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), spowalnia procesy starzenia, usuwa wolne rodniki zmniejszając ryzyko nowotworów. Poza tym przyspiesza gojenie ran i wpływa na regeneracje tkanek. Uszczelnia również naczynia krwionośne i zmniejsza krwawienia.

Witamina C wzmacnia odporność. Pobudza aktywność limfocytów i makrofagów do walki z drobnoustrojami. Wzrasta również aktywność krwinek białych.

Źródłem tej witaminy mogą być:

-acerola

-dzika róża

-cytrusy

-kiwi

-czarna porzeczka

-maliny

-papryka

Nadmiar może powodować bóle brzucha, nudności i wymioty. Może się przyczyniać do powstawania kamieni nerkowych.

*Cynk (Zn)

Podobnie do witaminy C, należy do antyoksydantów. Wzmacnia skórę włosy i paznokcie. Uczestniczy w produkcji insuliny w trzustce i jest ważnym elementem działania enzymów.

Cynk wspiera odporność organizmu stymulując procesy produkcji limfocytów i fagocytów.

Źródłem może być:

-fasola

-owoce morza

-mięso

-kasza gryczana

-jajka

Przedawkowanie może objawiać się bólami brzucha, nudnościami, bólami głowy i brakiem apetytu.

*Witamina D

Tą witaminę wytwarzamy sami w naszym organizmie, pod wpływem słońca powstaje z cholesterolu. Reguluje wchłanianie wapnia w jelitach z pokarmu i kontroluje jego stężenie we krwii. W ten sposóbodpowiada za pracę mięśni ( w tym serca) oraz budowę i strukturę kości i szkieletu.

Witamina D wzmacnia naszą odporność. Oddziałuje na krwinki białe i aktywuje limfocyty, które zabijają drobnoustroje.

Źródłem mogą być:

-jajka (żółtko)

-masło

-kąpiele słoneczne

*Jeżówka

Stosowana przy infekcjach dróg oddechowych. Chroni przed nawracającymi infekcjami, szczególnie u młodszych pacjentów.

*Kwasy Omega 3

Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. dobre tłuszcze.

Wspomagają:

-układ odpornościowy

-układ nerwowy

-układ sercowo-naczyniowy

-produkcję hormonów

-wzrok

-są źródłem wielu witamin

-obniżają poziom złego cholesterolu

Najlepszym źródłem są ryby.

*Alicyna

Alicyna to naturalny antybiotyk, którego źródłem może być cebula albo czosnek.

*Miody

Szczególnie miód lipowy wzmacnia naszą odporność na infekcje.

ostatnia zmiana: 21.05.2024 15:34:25