Bożenna Gałczyńska

Cynk

(Zn) Cynk

Cynk jest ważnym mikro elementem w naszej diecie.

Źródłem cynku może być:

-jajko (żółtko)

-wątróbki

-sezam, nerkowce, kakaowce.

Działanie cynku.

Odpowiada za zdrową skórę, paznokcie i włosy. Występuje w wielu preparatach wspomagających i utrzymujących naszą skórę i włosy w dobrej kondycji.

Reguluje stężenie witaminy A, która m.in. wpływa na stan naszej skóry. Wpływa również na poziom cholesterolu.

Jest składnikiem i katalizatorem wielu enzymów, które uczestniczą chociażby w przemianach metabolicznych.

Wspomaga układ immunologiczny i wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego często jest stosowany przy przeziębieniach i zakażeniach bakteryjnych lub wirusowych.

Wspomaga pracę trzustki i wytwarzanie insuliny.

Zwiększa produkcję plemników.

Gwarantuje prawidłowy wzrost i regenerację tkanek, uczestniczy w gojeniu ran.

Dawkowanie.

Cynk jest mikroelementem. Zapotrzebowanie na ten minerał nie przekracza 30 mg dziennie.

Ciężko przedawkować, ponieważ nadmiar cynku powoduje zmniejszenie jego wchłaniania w organizmie. Przedawkowanie może powodować biegunki, nudności, suchość w ustach.

ostatnia zmiana: 11.10.2023 17:00:29