(Zn) Cynk
Cynk jest ważnym mikro elementem w naszej diecie.
Źródłem cynku może być:
-jajko (żółtko)
-wątróbki
-sezam, nerkowce, kakaowce.
Działanie cynku.
Odpowiada za zdrową skórę, paznokcie i włosy. Występuje w wielu preparatach wspomagających i utrzymujących naszą skórę i włosy w dobrej kondycji.
Reguluje stężenie witaminy A, która m.in. wpływa na stan naszej skóry. Wpływa również na poziom cholesterolu.
Jest składnikiem i katalizatorem wielu enzymów, które uczestniczą chociażby w przemianach metabolicznych.
Wspomaga układ immunologiczny i wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego często jest stosowany przy przeziębieniach i zakażeniach bakteryjnych lub wirusowych.
Wspomaga pracę trzustki i wytwarzanie insuliny.
Zwiększa produkcję plemników.
Gwarantuje prawidłowy wzrost i regenerację tkanek, uczestniczy w gojeniu ran.
Dawkowanie.
Cynk jest mikroelementem. Zapotrzebowanie na ten minerał nie przekracza 30 mg dziennie.
Ciężko przedawkować, ponieważ nadmiar cynku powoduje zmniejszenie jego wchłaniania w organizmie. Przedawkowanie może powodować biegunki, nudności, suchość w ustach.
ostatnia zmiana: 11.10.2023 17:00:29